+385 22 339 314

INFORMACIJE & TERMINI

01

Kada je idealno vrijeme za prvi pregled djeteta kod ortodonta te početak ortodontskom terapijom?

Dovedete li dijete na pregled kod ortodonta kada napuni 7 godina, jamčimo vam redovne kontrole i idealnu ortodontsku terapiju u najboljem trenutku.

Rijetko je potrebna kratka interceptivna terapija u ranoj dobi, najčešće se dijete kontrolira svakih 6 mjeseci do trenutka zamjene svih mliječnih zubi trajnima i tada se započinje s fiksnom ortodontskom terapijom.

02

Mogu li ortodontsku terapiju zatražiti i odrasle osobe?

Odrasli pacijenti sve su češći u suvremenim ortodontskim ordinacijama. Nažalost, danas odrasli pacijenti traže ortodontsku terapiju najčešće jer im ista nije pružena u djetinjstvu.

Svjesni činjenice da dobna granica za uspješnu ortodontsku terapiju ne postoji, nakon zatvaranja financijskog plana odlučuju poraditi na vlastitom izgledu.

No, još uvijek je premalen broj odraslih pacijenata upućenih od vlastitih doktora dentalne medicine kojima je potrebna predprotetska ortodontska terapija ili terapija kojom se pacijentu prije izrade protetskih nadomjestaka ili implantata ortodoncijom omogućava da konačan rezultat bude savršen.

03

Je li odraslim pacijentima izgled ortodontske naprave često presudan u odluci o započinjanju terapije?

Za odrasle pacijente estetski izgled ortodontske naprave često je presudan u odluci hoće li započeti terapiju ili ne.

Ortodoncija Čala koristi estetske naprave izrađene od keramike ili čak safira koje su izgledom besprijekorne i takve ostaju tijekom cijele terapije.

04

Kakve ortodontske naprave su tenutno u trendu?

Trenutni trend u svijetu estetske ortodoncije su nevidljive ortodontske naprave ili naprave koje se lijepe sa unutarnje strane zubi i nisu vidljive.

Takvu vrstu ortodontskih naprava nudimo i u našoj ortodonciji.

05

Kada je svakako potreban pregled kod ortodonta?

Ukoliko ste nezadovoljni izgledom vlastitog osmijeha, ako imate „gužvu“ među zubima, zube koji pretjerano strše prema naprijed, razmake među zubima, otvoreni zagriz (kad zagrizete postoji prostor između gornjih i donjih zubi u koji često ulazi jezik), duboki zagriz (gornji zubi previše prekrivaju donje; iznimno opasno stanje koje može brzo dovesti do uništavanja i pretjeranog trošenja prednjih gornjih i donjih zubi – potrebno je intervenirati što prije), obrnuti prijeklop (donji zubi u zagrizu ispred gornjih), ne poklapanje gornje i donje sredine zubi, pomak zubi nakon vađenja, problemi sa žvakanjem hrane.

06

Zašto je vrlo važno pridržavati se rezerviranih termina?

Ukoliko niste u mogućnosti doći na rezervirani termin, nazovite nas i dobit ćete novi termin.

Neotkazivanje termina troši naše dragocjeno kliničko vrijeme i smanjuje mogućnost posjete ortodonta drugim pacijentima.

HZZO pacijentima koji triput ne dođu na zakazani termin i ne otkažu ga, može se okončati ortodontska terapija.

U slučaju problema s aparatom poput bolova, bockanja, odljepljivanja ili dr., slobodno nas nazovite.

07

Kako se pravilno nosi i održava mobilni retencijski aparat?

Prvih mjesec dana nakon skidanja fiksnog retencijskog aparata, mobilni retencijski aparat potrebno je nositi svaku noć. Idućih mjesec dana od skidanja retainer se nosi šest noći u tjednu. Svaki sljedeći mjesec treba ga nositi noć manje (noći ne smiju biti jedna za drugom, već razmaknute u tjednu, a to vrijedi za svaki sljedeći mjesec dok se ne dođe na jednu noć tjedno).

Tako je mobilni retencijski aparat potrebno nositi jednu noć tjedno, što dulje. U slučaju težeg nasjedanja noćnog aparata na zube, treba se vratiti jedan mjesec unatrag (noć više nošenja). Kontrola je za godinu dana od dana skidanja fiksnog aparata.

Mobilni retencijski aparat je osjetljiv na vrućinu. Održava se tako da se nakon skidanja opere u hladnoj vodi i lagano očetka četkicom (najbolje bez paste). Kad nije u ustima, čuva se u kutijici ili na maramici na suhom.


 

08

Kako funkcionira fiksni retencijski aparat?

Žica koju stavimo u bravice je "memo" žica. To znači da se, kako god je savijemo, uvijek vraća u svoj prvobitni oblik, a njezin oblik je oblik idealnog zubnog luka. Kad je stavljamo u bravice na zube koji su iskrivljeni, žicu moramo saviti da bismo je uopće stavili u bravicu. Do iduće kontrole, žica se vraća u svoj prvobitni oblik i za sobom pomiče i zube.

Hoće li boljeti?

„Svaki početak je težak", pa tako i ovaj. Dva tjedna je potrebno da se vaši zubi, sluznica obraza i usnice naviknu na fiksni ortodontski aparat.

Što se ne smije jesti?

Sve smijete jesti, ali na drugačiji način. Hranu ne smijete odgrizati prednjim zubima (jabuka, sendvič, itd.) već je potrebno koristiti pribor za jelo na način da se hrana usitni na manje komade te je tako usitnjenu stavljate na stražnje zube kojima potom žvačete.

09

Kako održavati oralnu higijenu?

Na dan postavljanja vašeg aparata dobili ste putni set za higijenu kojeg biste uvijek trebali imati uza se. Pranje zubi sada zahtijeva malo više vremena te ih je potrebno prati nakon svakog jela. Prilikom četkanja ne četkajte sve zube odjednom nego se koncentrirajte na male segmente. Za pravilno četkanje vaših zubi i aparata potrebno je minimalno 5 minuta. Obratite pozornost na dijelove zuba oko bravice te na rub zuba uz zubno meso. Posebno preporučamo korištenje pasti za zube sa fluorom kao i vodice za ispiranje (ELMEX). Također predlažemo korištenje interdentalne četkice kojom se može dobro očistiti dio oko svake bravice i iza žičanog luka.

Higijenu zubi i aparata kontroliramo na svakom pregledu. Na samom početku terapije svi zubi moraju biti čisti i zdravi, a takvi trebaju ostati tijekom i nakon terapije. Neodržavanje higijene zubi kod HZZO pacijenata razlog je za prekid terapije te uklanjanje aparata, što se dodatno plaća po važećem cjeniku. Privatni pacijenti u cijenu terapije imaju uključena dva pjeskarenja, čišćenja, poliranja i fluoridiranja zubi.

10

Ostavlja li fiksni retencijski aparat mrlje na zubima?

 

Često se misli da fiksni aparati ostavljaju bijele mrlje na zubima. To je pogrešno. Bijele mrlje nastaju oko bravica na mjestima gdje se tijekom terapije zbog loše higijene nakupljao plak. Pravilnom higijenom neće nastati nikakve mrlje. Obratite pozornost na kut pod kojim četkate zube. To je važno da bi vlakna očistila sve strane oko bravice, ispod žice te uz rub zubnog mesa.

Korištenje zubnog konca uvijek je izuzetno važno (neovisno o nošenju aparata) jer četkica ne može očistiti dio između dva zuba. Tehnika korištenja konca u ortodontskoj terapiji nešto je drukčija. Potrebno je prvo provesti konac iza žice i onda nastaviti kao kad aparata nema.

11

Nošenje „gumica“ u ortodontskoj terapiji

Svi ortodontski pacijenti u nekoj fazi svoje terapije moraju nositi „gumice". Riječ je o malim gumama kojima se povezuje gornji i donji aparat, a služe za usklađivanje zagriza. Potrebno ih je jednom dnevno zamijeniti i nositi po uputama ortodonta (nekad samo noću, a nekad 24 sata). Pridržavanjem ovih uputa, vaša terapija brzo će završiti, a u protivnom terapija može trajati dulje od predviđenog vremena.

12

Koji su osnovni dijelovi aparata?

Prstenovi

To je dio aparata koji smo postavili na zadnje zube (šestice). On je bitan dio aparata i stvara čvrsto uporište.

Bravice

Male kockice koje su zalijepljene na vanjsku površinu svakog zuba. Kroz svaku bravicu prolazi žičani luk.

Žičani luk

Žica koja se proteže kroz cijeli aparat, od jednog prstena kroz sve bravice do drugog prstena na suprotnoj strani. Ona je odgovorna za pomicanje zubi.


NAJNOVIJE VIJESTI & POSEBNE PONUDE

 

 

03.05.2024
Invisalign ortodontski tretman
OPŠIRNIJE  

 


 

22.04.2020
Obavijest o početku redovnog radnom vremena
OPŠIRNIJE  

 


 

 

KONTAKT INFORMACIJE

 

  Eugena Kvaternika 12, 22000 Šibenik

  +385 22 339 314

  +385 098 525 143

  lukacalaorto@gmail.com

  FACEBOOK

UGOVORITE

TERMIN U ORTODONCIJI ČALA